اقدامات مهم برای ایمنی کودکان در منزل
سالانه تعداد بالایی از نوزادان و کودکان نوپا به دلیل رعایتنکردن نکات ایمنی کودکان در منزل جان خود را از دست میدهند. در حالی که خانه از هر نظر برای بچهها مکان امنی محسوب میشود، اما ممکن است خطرات پنهانی نیز داشته باشد. هنگامی که کودکان شروع به راه رفتن میکنند، بهصورت ذاتی تمایل دارند محیط کاملاً جدید اطراف را کشف کنند. والدین بهمنظور حفظ ایمنی فرزندان خود باید برخی نکات را در نظر بگیرند و در بخشهای مختلف منزل عملی کنند. با وجود این که برخی از این نکات اغلب بسیار واضح هستند، ولی اغلب آنها را نادیده می گیرند؛ پس برای حفظ ایمنی کودک خود، نکات زیر را حتما مطالعه کنید.
نصب سنسور هشدار دود و نشت گاز؛ حافظ جان کودکان
برخی افراد استفاده از قطعات الکترونیکی کنترلکننده مانند ردیاب شخصی بدون نصب یا حسگرهای هشداردهنده را فقط در خارج از منزل ضروی میبینند. اما استفاده این قطعات در منزلی که کودک در آن حضور دارد، یکی از روشهای مهم برای حفظ ایمنی او است؛ پس اگر در منزل خود کودک دارید، حتما سنسور نشت گاز در خانه نصب کنید و هر چند وقت یکبار آنها را بررسی کنید که آیا بهدرستی کار میکند یا خیر.
به کودکان در مورد عملکرد سنسور و صدای آژیر خطر آن آموزشهای لازم را بدهید. نشت گاز مونوکسیدکربن که هیچ بو و رنگی ندارد، برای کودکان خطر مرگ دارد. مواردی مانند آبگرمکنها، کورهها و شومینه باعث ایجاد این گاز میشوند.
با نصب حفاظ، ایمنی کودک خود را تامین کنید
با شروع سینهخیزرفتن یا راه رفتن کودک، حفاظهای ایمنی به یکی از مهمترین محصولات خانه امن کودکان تبدیل میشوند. نصب گیت محافظ کودک در بالا و پایین پلهها ضروری است. از این حفاظها در ورودی نواحی ممنوعه دیگر مانند گاراژ و آشپزخانه نیز استفاده کنید. اگر کودک شما سن بیشتری دارد و در منزل پرستار دارید، انواع دستگاه شنود را تهیه و نصب کنید تا بتوانید همه چیز را کنترل کنید.
کمکهای اولیه و آموزش نکات ایمنی به کودکان
برای اطمینان از ایمنی کودکان در منزل، کمکهای اولیه را یاد بگیرید و یک کیت کمکهای اولیه را همیشه در منزل داشته باشید. همچنین یادگیری CPR یا احیای قلبی ریوی ایده خوبی است. شماره تماسهای مهم مانند شماره دوستان، همسایگان و متخصص اطفال را در تلفن خود و روی یک صفحه بزرگ روی دیوار بنویسید.
توضیح ایمنی برای کودکان نیز بسیار حائز اهمیت است. اگر کودک شما به اندازه کافی بزرگ است که میتواند آدرس خانه شما را بداند، پس به او بیاموزید که چنین شمارههای اضطراری را شمارهگیری کند. همچنین حتما از جی پی اس برای کودکان استفاده کنید. به کودک خود آموزش دهید اگر در مواقع ضروری نیاز داشت از منزل خارج شود، ردیاب را همراه خود ببرد.
از استحکام لوازم سنگین و افتادنی، اطمینان حاصل کنید
علاقه کودکان به لمس وسایل و تکان دادن آنها باعث افتادن وسایل سنگین خانه مانند مبل، تلویزیون، قفسهها، کابینتها و چلچراغها روی آنها میشود. شما نمیتوانید جلوی بازیگوشی کودکان را بگیرید، اما با محکمکردن محل قرارگیری لوازم خانه میتوانید از خطر افتادن آنها روی کودک پیشگیری کنید.
انجام اقدامات لازم برای کاهش احتمال سُرخوردن کودکان
سرامیک و کفپوش خانهها تا حدودی لیز است و برای کودک نوپا که بهسختی تعادل خود را حفظ میکند، خطر زیادی بههمراه دارد. حتما مناطقی از خانه را که خالی هستند، موکتکاری کنید و از راهرفتن یا دویدن کودک با جوراب و دمپایی روی آنها خودداری کنید.
ایمنسازی تختخواب کودک؛ از نکات مهم ایمنی کودکان در منزل
اتاق خواب کودک یکی از مواردی است که به توجه خاص نیاز دارد. برای ایمنسازی اتاق کودک به موارد زیر دقت کنید:
- از تخت بدون حفاظ یا دارای حفاظ متحرک استفاده نکنید.
- نردههای تخت زیاد از هم فاصله نداشته باشند.
- برای جلوگیری از آویزانشدن و سقوط کودک، تختخواب او را در کنار پنجره، میز و وسایل مشابه قرار ندهید.
- از نصب تابلو، چراغ و هر چیز دیگری در بالای تخت کودک خودداری کنید.
- رختخواب کودک را از عروسک و دیگر لوازم غیرضروری پر نکنید تا دچار تنگی نفس و سندروم مرگ ناگهانی نشود.
بعد از این که کودک به سنی رسید که میتوانست خودش از تخت بیرون بیاید، باید تخت او تعویض شود. اما تخت جدید او باید ارتفاع مناسبی داشته باشد که باعث سقوط کودک نشود. همچنین بهتر است در کنار تخت از یک فرش نرم استفاده شود تا در صورت سقوط کودک از تخت، آسیب نبیند.
محصولات شوینده باید از دسترس کودکان دور نگه داشته شوند
در همه محصولات شوینده و پاککننده مواد شیمیایی وجود دارد که در صورت بلعیدن توسط کودک، او را مسموم میکنند. شما باید همه قسمتهای منزل را بهدقت بررسی کنید تا مطمئن شوید هیچگونه مواد شیمیایی از قبیل انواع حشرهکشها، پودرهای کشنده یا وایتکس وجود نداشته باشد.
درهای کابینت خود را کاملا قفل کنید. هرگز مواد شوینده را در ظروف غذا نگهداری نکنید و آنها را در نزدیکی قفسههای آشپزخانه قرار ندهید؛ زیرا کودکان شما ممکن است چنین مواردی را با غذا اشتباه بگیرند.
همه پریزها و سیمهای برق را بپوشانید
نکته بسیار مهمی که حتما والدین باید به آن توجه کنند، پوشاندن پریزهای برقی بلا استفاده است. بسیاری از کودکان کنجکاو هستند داخل این پریزها چیست، به همین دلیل امکان دارد انگشت خود را به داخل پریز و کلیدپریزها وارد کنند؛ بنابراین شما باید با درپوشهای پلاستیکی روی پریزهای بلا استفاده را بپوشانید تا کودک خود را در برابر برق گرفتگی ایمن کنید.
وسایل برقی خراب یا سیمهای برق آسیب دیده را یا تعمیر کنید یا دور بریزید. سیمهای برق داخل خانه را درصورتیکه در دسترس بچهها هستند، حتما عایقبندی کنید. خطرات برق گرفتگی را به کودکان بیاموزید و به آنها بگویید که نباید هیچ کدام از وسایل برقی را با دست خیس لمس کنند.
حفظ جان کودکان با رعایت نکات ایمنی کودکان در منزل
نصب سنسور هشدار دود و نشت گاز، گیت محافظ کودک، انجام اقدامات لازم برای کاهش احتمال سُرخوردن کودکان، کمکهای اولیه و آموزش نکات ایمنی به کودکان، اطمینان از استحکام لوازم سنگین و افتادنی و ایمنسازی تختخواب کودک از مهمترین نکات ایمنی کودکان در منزل هستند. همچنین درصورتیکه پرستار کودک در منزل دارید، حتما از دستگاه شنود و ردیاب استفاده کنید. ایران رهیاب یکی از معتبرترین مراکز برای تهیه انواع دستگاه ردیاب و شنود است. قیمت ردیاب در مقابل اطمینان خاطر و امنیتی که برای شما و فرزندتان فراهم میکند، بسیار ناچیز است.