سونار چیست؟ آشنایی با پیشرفتهترین ردیاب صوتی در جهان
سونار چیست؟ آشنایی با پیشرفتهترین ردیاب صوتی در جهان
دنیای ردیابها آنقدر جذاب و پیشرفته است که صحبت درباره مدلهای مختلف آنها به راحتی به پایان نمیرسد. ردیابهایی که روی انواع مدلهای خودرو نصب میشوند یا حتی ردیابهای شخصی از شناختهشدهترین مدلهای جی پی اس یا همان ردیاب هستند. اما در دنیا، ردیابهای پیشرفته متعددی وجود دارند که برای کارهای تحقیقاتی یا صنعتی استفاده میشوند. یکی از این ردیابها، ردیاب صوتی بوده که بیشتر در زیر دریاییها مورد استفاده قرار میگیرد و به سونار معروف است. در این مقاله بهطورکامل توضیح میدهیم که ردیاب صوتی چیست و چگونه کار میکند.
ردیابهای صوتی چگونه کار میکنند؟
ردیابهای مختلفی در سایت ایران رهیاب برای خرید و تامین امنیت خودرو و اشخاص وجود دارد. اما در این مقاله میخواهیم به نوعی از ردیاب بپردازیم که عملکرد آن با همه این دستگاههای جی پی اس متفاوت است. ردیابهای صوتی هم مانند انواع جی پی اس یکی از وسایل ردیابی است که بیشتر برای انجام امور زیر آب و حتی خارج از آب مورد استفاده قرار میگیرد. در جنگ جهانی اول و دوم این وسیله توسط کشورهای مختلف مورد استفاده قرار میگرفت و با کمک آن موقعیت و وضعیت زیر دریاییهای دشمنان خود را بررسی میکردند. اما امروزه از ردیابهای صوتی برای کارهای تحقیقاتی، ردیابی اجسام، نقشه برداری و پیگیری حیوانات استفاده میشود.
ردیابهای صوتی زیر آب که به Sonar هم شناخته میشوند برای ردیابی اجسامی که به راحتی و با چشم دیده نمیشوند مورد استفاده قرار میگیرند. این ردیابها عملکرد بسیار سادهای دارند و بر اساس اصل برگشت امواج صوتی در علم فیزیک کار میکنند. به عبارت سادهتر میتوان گفت هر نوع صوتی که از دستگاه فرستنده ارسال میشود پس از برخورد با هر نوع جسمی برگشت داده میشود. دستگاههای ردیاب صوتی با استفاده از محاسبه طول امواج صوتی فاصله خود با اجسام را نمایش میدهند.
کاربردهای ردیاب صوتی چیست؟
پیش از بررسی کاربرد ردیاب صوتی باید بدانیم جی پی اس چیست؟ و آيا کاربرد ردیابهای صوتی مانند جی پی اس است؟ جی پی اسها در همه دستگاههای ردیاب وجود دارند و با دریافت سیگنال و ارسال اطلاعات به دستگاه فرستنده موقعیت فرد، حیوان یا وسیله مورد نظر را نمایش میدهند. ردیابهای صوتی هم با ارسال و دریافت سیگنالهای صوتی اقدام به جمع آوری اطلاعات میکنند. این ردیابها مانند صدها سال پیش فقط مورد استفاده نظامی قرار نمیگیرند. امروزه از ردیابهای صوتی برای علوم جانورشناسی و نقشه برداری در بستر دریاها نیز استفاده فراوانی میشود. اما جالب است بدانید کاربرد ردیاب صوتی فقط به همین چند مورد ختم نمیشود. در ادامه بهطور تخصصی کاربرد ردیابهای صوتی را مورد بررسی قرار میدهیم.
ردیابهای صوتی، وسیلهای کاربردی برای انجام تحقیقات دانشمندان
یکی دیگر از کاربردهای این نوع ردیابها برای شکار و بررسی زندگی ماهیها و حیوانات داخل دریا یا اقیانوسها است. ردیابهای صوتی به ماهیگیران و صیادان برای ردیابی ماهیها کمک میکند و برای دانشمندان در زمینههای مطالعاتی و تحقیقاتی روی گونههای جانوری در دریا یا حتی روی خشکی مورد استفاده قرار میگیرد.
ردیابهای صوتی عملکردی مانند ردیابهای شخصی دارند. در ردیابهای صوتی با پیگیری جانوران میتوان به بررسی و کنترل آنها پرداخت و در ردیابهای شخصی با دریافت اطلاعات میتوان به جلوگیری از گم شدن کودک یا افراد سالمندان خانواده کمک کرد. دانشمندان با کمک ردیابهای صوتی به راحتی صدای حیواناتی مانند والها و دلفینها را از اعماق دریا دریافت میکند و عملکرد آنها را مورد بررسی قرار میدهند.
کاربرد یک دستگاه ردیاب صوتی از مسیریابی برای نابیناها تا پیدا کردن فلزات
یکی دیگر از کاربردهای ردیاب صوتی مسیریابی برای افراد نابینا است. با ساخت تجهیزات و استفاده از ردیاب صوتی بسیاری از نابینایان به راحتی مسیر خود را پیدا میکنند.
این دستگاهها حتی با تولید امواج باعث فراری دادن حیوانات نیز میشوند. به عنوان مثال افرادی مانند غواصها با استفاده از این ردیابها میتوانند حیوانات خطرناک دریایی را از خود دور کنند.
از دیگر کاربردهای ردیاب صوتی میتوان به شناسایی موقعیت جغرافیایی و پستی و بلندی زمین هم اشاره کرد. همچنین برای پیدا کردن فلزات نیز این نوع ردیابها مورد استفاده قرار میگیرند.
نحوه کار با ردیابهای صوتی چگونه است؟
آیا هر فردی میتواند مانند ردیابهای معمولی با ردیاب صوتی نیز کار کند؟ این سوالی است که در ذهن مخاطبان بسیاری شکل میگیرد. پاسخ ما به این سوال خیر است. چون برای شروع کار با یک ردیاب مغناطیسی یا فندکی کافی است راهنمای خرید ردیاب خودرو، موتور سیکلت، اشخاص یا حیوانات را مطالعه کنید و با نحوه شروع کار و عملکرد آن آشنا شوید. اما همانطور که توضیح دادیم ردیابهای صوتی برای اعمال تحقیقاتی و موضوعات دیگری استفاده میشوند و کار با آنها نیاز به تخصص و آموزش دارد و استفاده از آنها در مسائل روزمره امکانپذیر نیست.
جدیدترین مدلهای جی پی اس را از کجا بخریم؟ ایران رهیاب، بزرگترین وارد کننده انواع ردیاب در ایران
در این مقاله ردیاب صوتی را به همراه نحوه عملکرد و کاربردهای آن معرفی کردیم. در دنیای امروزه سرعت پیشرفت تکنولوژی شبیه به سرعت نور است و گاهی اوقات رسیدن به همه امکانات و ابزار تکنولوژی کار ساده و ممکنی نیست. ردیابهای مختلف یکی از همین ابزارهای پیشرفته هستند که به زندگی ما کمک شایانی میکنند. یکی از خدمات پیشرفت تکنولوژی در ردیابها، تامین امنیت وسایل و افراد با استفاده از فناوری جی پی اس است. شما میتوانید در سایت ایران رهیاب با بررسی ویژگیها و قیمت ردیابهای مختلف اقدام به خرید جی پی اس کنید و دیگر نگران گم شدن یا به سرقت رفتن وسایل خود نباشید.
آیا به همه ردیابهای صوتی سونار میگویند؟
خیر، فقط به ردیابهای صوتی که در زیر دریا و برای زیر دریاییها استفاده میشود سونار میگویند. سونارها از صدا یا همان صوت به جای نور برای دیدن استفاده میکنند.
چرا برای زیر دریاییها از همان ردیابهای معمولی استفاده نمیشود و باید حتما از ردیاب صوتی استفاده شود؟
ما برای دیدن اجسام اطراف به نور نیاز داریم. نور خورشید توانایی نفوذ به داخل آب دریا و اقیانوس را ندارد. به همین دلیل باید برای ردیابی داخل دریا از ابزاری استفاده کنند که به کمک سیگنالهای صوتی عملیات ردیابی را انجام میدهد.
آیا ردیابهای صوتی شبیه خفاشها عمل میکند؟
بله. حیواناتی مانند خفاش، دلفین و وال از سیستم صوتی خود بهعنوان ردیاب برای پیدا کردن مسیر و محل طعمه استفاده میکنند. دلفینها حتی با ارسال امواج صوت برای مکالمه با یکدیگر نیز استفاده میکنند.